Dere lurer fælt - her er svara!

Svara på spørsmåla deres kommer her.

Hvor gammel var du da du begynte å interessere deg for hund? 
Vi har hatt hund i familien helt siden jeg var født, så interessa har alltid vært der. Jeg har alltid hatt lyst på egen hund, men da jeg var mindre var ikke interessa der for å gjøre "alt det kjedelige". Jeg satt tidlig med rasebøker i henda og drømte om min første egne. Desember 2011 - etter nesten to år seriøs planlegging - gikk drømmen endelig i oppfyllelse, og da eksploderte virkelig interessa.

Har du hatt noen andre hunder før Mali og Oliver?
Ikke som har vært bare mine, MEN jeg har vært fosterhjem for to hunder; Casper (fem uker) og Truls (en halv uke) høsten før jeg fikk Mali. Selv om jeg ikke eide dem, fikk jeg et ekstremt godt forhold til Casper. Så han var på en måte min "første egne" hund, som bare jeg hadde ansvaret for alene. Jeg har skrevet mange innlegg om han på den gamle bloggen, blant annet dette. Ellers har vi hatt tre hunder i familien gjennom oppveksten min, Katina (collie), Lady (blandingshund) og Natasha (som nå er fem år).


Casper - den første hunden jeg hadde i fosterhjem

Har du tenkt å få deg flere hunder etterhvert? Evt. hvilken rase?
Definitivt! Det kommer garantert til å komme flere hunder i hus her. Om alt går etter planen blir det hundespann på meg, sannsynligvis med Samojed eller Siberian Husky. Det er utrolig mange raser jeg har lyst på, spesielt i gruppene Gjeterhunder og Spisshunder, så vi får se etterhvert hva som blir aktuelt med åra og hvordan det passer inn. Man skal ikke se bort i fra at vi beholder en sheltievalp heller, når den tida kommer... Hund er uten tvil blitt en livsstil for meg, men jeg skal prøve å holde antallet hunder nede på to til jeg er ferdig utdanna, og har flytta til et ideelt sted.


Absolutt ikke feil dette her !!! Some day....

Kan du skrive noe om Mali som valp? 
Det er så utrolig mye å si om Mali, så vet ikke hvor jeg skal begynne. Det er selvfølgelig heeeelt objektivt dette her (hehe), hun var uten tvil den beste valpen jeg kunne fått. Fantastisk liten tulle som raskt lærte at hun kan få hva hun vil med å bruke blikket riktig. Valpefakter og sjarmering i bøttevis. Jeg hadde vel valp noe utenom det vanlige, for jeg trente ikke på vanlig hverdagslydighet (bortsett fra innkalling), men fokuserte kun på sosialisering, miljøtrening og gode opplevelser de første månedene. Trygghet har hele tida vært mitt hovedfokus og absolutt førsteprioritet. Jeg har skrevet utrolig mange innlegg om Mali gjennom valpetida, de finnes på den forrige bloggen min (se arkiv, jeg fikk Mali  i desember 2011).

Når ble hun husrein og sånn, og reagerte hun på noe hun ikke hadde reagert på før?
Hun ble veldig raskt husrein, takka være overdrevent mange lufteturer per dag. Etter hva jeg husker hadde hun ikke mange uhell inne etter hun fylte tre måneder, men det er absolutt ikke noe man kan forvente av en valp (Mali var nok et unntak og en dose flaks). Noe av det jeg husker hun var redd, var søppelbøtter / bosspann, automatiske skyvedører, store hunder og så var hun naturlig skeptisk til folk, men hun reagerte ikke spesielt på noe i fryktperioder. Mali er såpass lettlært og enkel å ha innflytelse på (akkurat Mali, ikke nødvendigvis sheltier generelt), at det ikke tok lange tida før redselen var minimal med de riktige metodene og fremgangsmåtene. Hennes måte å reagere på overraskelser eller rare ting var å bjeffe. Litt av det har hun fremdeles også den dag i dag (skal starte trening på det ganske snart).


Verdens beste valp, ca ni uker 

Hvor langt klarer Mali og Oliver å løpe (km)? 
I og med at trackeren min ikke fungerer, er det litt vanskelig å si, men Olivers lengste tur har vært på 8,44 km og vi hadde da en snittfart på 8,8 km/t. Per i dag tror jeg vi kunne klart bedre / lengre. Mali har trekt kickbiken ca 5 km, men hun er utrolig rask, energisk og utholdende så klarer garantert mer enn det. Får litt bedre oversikt når jeg får tracka igjen.

Hvordan kan man trene hunder til å få mindre gjeterinstinkt mot biler, syklister osv?
Det finnes veldig mange ulike fremgangsmåter på dette, noen selvfølgelig bedre enn andre (for hunden selv). Mali er jo gjeter, men jeg har ikke hatt så veldig problemer med henne her. Hun vil gjete mopeder nå, det er stort sett alt. Det var værre før. Det jeg har gjort da er å tidlig venne henne til trafikk, gradvis og forsiktig (hele tida sikre positive opplevelser). Om man man en hund som vil gjete bilister osv. ville jeg tatt fra hunden muligheten til å gjete en periode. Han hunden i bånd i situasjoner den kan finne på å gjete, så den faktisk ikke har muligheten, og lær inn en kontaktlyd (kan evt skrive et innlegg om dette). Det er viktig å holde nok avstand til bilistene og gi hunden passe store utfordringer; den skal mestre! Det var et veldig kort svar, men håper det funker som midlertidig.


Gutten er blitt riktig så behagelig å ha i hus - så lenge det bare er oss tre vel og merke

Kan du fortelle litt om hvordan rotreninga med Oliver går?
Da jeg først fikk Oliver kunne jeg ikke bevege armen min når jeg satt rolig i sofaen uten at han spratt opp. Stressnivået var skyhøyt og han sov eller slappet aldri skikkelig av. Per i dag gidder han ikke en gang lette på hodet når jeg går rundt her inne. Forandringene er kjempestore! Når det gjelder rotrening ute har det også vært en veldig positiv utvikling. Han klarer å roe seg ute alene etter en tur og han har begynt å sette seg ned på eget initiativ ute på tur (så lenge det ikke er forstyrrelser). For en hvilken som helst hund er det ikke sikkert dette er så stort, men for Oliver er det enormt.

Hvordan foregår rotreninga til Oliver? Gir du belønning osv så fort han roer seg?
Når vi trener ro ute et sted, setter jeg meg rett og slett bare ned og sitter der. Jeg bruker utrolig mye demping i hverdagen og det gjør jeg også i rotreninga. Jeg gir han en bekreftelse på at det ikke er noe å stresse for og at han ikke trenger å ta ansvar for situasjonen (men at jeg gjør det). Håndsignalet er flittig i bruk - det brukes veldig mye! Ofte snur jeg meg så jeg sitter med ryggen mot han (demping), fryser i possisjonen (demping) og gir han håndsignalet, men jeg ser hele tida an hvordan han reagerer og begynner å skjønne hva som er best at jeg gjør akkurat i den spesifikke situasjonen. Det varierer jo litt. Det meste han har sittet rolig på tur er fem minutter og syv sekunder (wuuuh!!). Vi avslutter alltid med en god økt, hvor det er jeg som bestemmer at det er nok og beviser at maset ikke nytter. Med Oliver belønner jeg ikke. Han er såpass utrygg og all over the place at han ikke spiser godbiter (uansett hvor gode de er), og bare et forsiktig klapp er nok til at han spretter opp igjen. Belønninga blir på en måte å fortsette turen når jeg avslutter rotreninga. Det funker veldig bra for oss nå, men det er ikke sikkert jeg ville gjort det på samme måte med en helt annen hund. Oliver er kind of special.


Rotrening på ei hytte, etter en lang tur

Har hørt at shelties kan være veldig bjeffete, har dette vært et problem med Mali?
Det ligger i sheltiens natur å bjeffe litt, så ja, Mali bjeffer. Men det er veldig forskjellig i hvor stor grad de bjeffer (f.eks. avhengig av genetikk, miljøpåvirkninger, eiers "grensesetting" osv). Hvordan hunden blir tror jeg har mye å gjøre med hva eieren gjør utav situasjonene og hvordan eier håndterer situasjonen. Selv om man har en hund med et bjeffeproblem, kan det trenes til det bedre. For oss har det aldri vært et stort problem, men det kommer jo litt an på hva man anser som en problem da. Mange bjeffer når de blir usikre eller noe kommer brått på, det gjør Mali også. Hun bjeffer også når vi møter folk/hunder ute på tur (dette skal vi trene bort når hun kommer ned igjen nå) og ellers bjeffer hun når hun blir veldig gira, i lek og når det banker på døra. Sånn jeg ser det, er dette lette ting å trene på så lenge man har en god metode, men man må være innstilt på å jobbe med det.  Om man vurderer å kjøpe sheltie, kan det også gi et pekepinn på hvordan valpen blir, ved å se hvordan foreldrene er og hvor mye de bjeffer. Bjeffing er en del av hundens språk, og jeg synes ikke man skal trene det helt bort i alle situasjoner. Jeg synes det er mer enn greit at Mali bjeffer innimellom - det er helt naturlig og ikke noe jeg vil trene helt bort.


Hvordan reagerte Oliver på å treffe foreldrene sine da dere kjørte hundespann?
Da de først møttes stod alle hundene i hundegård. Med en gang han kom ut av bilen var han så rolig, absolutt ikke lik seg selv, så jeg aner ikke om han kjente seg igjen eller hva det var. Gode gamle flokken? Først hilsa han gjennom gitteret på Tasha (mora) og det var bare masse logring fra begge to. Jerry var i samme innhegning som Tasha, så han var litt "typisk hannhund" mot Oliver, men Oliver bare ignorerte og gikk bort (med oppfordring fra meg). Tasha har et alle tiders gemytt, så null problem med å komme overens med henne. I innhegninga ved sida av stod Fox (Olivers far) og Tinka. Tinka var litt i "forsvarsmodus" mot Oliver, men Fox og Oliver hilsa kjempefint på hverandre. Ellers var de ikke i kontakt (stod i kjetting og var i spann sammen, men var ikke borti hverandre). Så i alt i alt, møtet med foreldrene gikk supert! 


Til venstre i bildet (nærmest navnet mitt på bildet): Fox fremme og Tasha bak (Olivers foreldre)

Vil du anbefale kurset til Turid Rugaas? Og føler du det er gode muligheter for å jobbe som hundetrener?
Absolutt!! Jeg har lært så utrolig mye der, og det har på en måte åpna seg en helt ny hundeverden. Ja, man kan lese bøker og få noen aha-opplevelser, men det er absolutt ikke det samme. Det kurset er gull verdt!! Jeg er så takknemlig og glad jeg har gått der, og håper alle som vurderer det bare kliner til! Du kommer garantert ikke til å angre. Det finnes muligheter for å jobbe som hundetrener, men jeg ville nok absolutt ikke hatt som mål å bli rik på det. Det skal godt gjøres og gjøre det så bra at man kan leve på kun det, men som en deltidsjobb kan det nok funke utmerket. Absolutt ikke umulig at jeg kommer til å ha det som "hobbyjobb" i framtida, bare for morroskyld.

Hvorfor valgte du de hundenavnene du gjorde? 
Jeg satt meg ned med penn og papir, googla som en gal og plukka ut noen favorittnavn. Da jeg skulle finne navn til Mali, ble det en heftig ellimineringsrunde og jeg stod vel igjen til slutt med fem navn jeg likte godt. Jeg bestemte meg for Mali tilslutt og da jeg fikk holde henne for første gang var hun definitivt en Mali. Oliver het egentlig Bambus da jeg fikk han, men jeg bestemte meg raskt for å gi han et nytt navn, fordi han ikke kunne navnet sitt, for en ny start og for å kalle han noe jeg liker. Hannhundnavn hadde egentlig aldri vært et tema, så jeg tror jeg brukte bort i mot to uker på å samle så mange navn jeg klarte og gikk rundt og prøvde å kalle han alt mulig rart. Til slutt stod det mellom Oliver og Jayden/Aiden, og landa på Oliver etter svære diskusjoner med meg selv. (Aiden/Jayden blir neste hannhund).


Valpe-Mali på kurshelg hos Turid Rugaas

Har du planer om å anskaffe flere hunder etterhvert mens du har Mali og Oliver?
Som jeg også nevnte lenger oppe her, så blir det garantert flere hunder ja, mens jeg har Mali og Oliver. Jeg er helt ekstremt valpesyk for tida, men det er ting som må på plass før jeg kan få en nummer tre: Oliver må fikses (det kommer til å ta minimum et-to år), vi må flytte og Mali har et par uvaner som må bort. Dessuten vil jeg at begge mine skal være voksne, for to unghunder og en valp er ikke aktuelt en gang. Har allerede vært i kontakt med oppdretter(e), så planlegginga er i gang for lengst.

Har du vært i Vik?
Jess, det har jeg. Om du skal dit i sommer, Linda, må vi få til å møte deg og valpen (jeg og Mali altså)!Hvordan trener du med Oliver ved passering av andre hunder? Gir du han godbiter for å holde øyekontakt med deg eller prøver du bare å unngå hundene? 
Jeg gir ikke godbiter (fordi Oliver ikke klarer å spise dem) og jeg har ikke øyekontakt. Den greia med øyekontakt skjønner jeg virkelig ikke, for å være helt ærlig. Please do tell, hvis noen kan forklare det!! Veldig kort forklart så går jeg i buer, bruker demping, håndsignalet og unngår negative reaksjoner fra han. Her vi bor er det umulig å unngå hunder på tur. Blir passeringen for smal, går jeg 90 grader rett av veien og så langt bort vi gidder (og sørger for at Oliver er opptatt og ikke står og niglor på hunden som kommer i mot). Oliver får ikke hilse på noen på tur. Ingen! Vi har ikke trent noe organisert på dette enda, men skal begynne med parallellgåing og være trygge på det FØR vi går over til passeringstrening. 

Har du et tips til godbit til en to måneder gammel valp?
Kommer litt an på valpen, men om den er kresen ville jeg prøvd med veldig gode godbiter, f.eks. pølseterninger, pannekaker, fiskepudding, ost, kjøttboller osv. Det faller i alle fall utrolig godt i smak hos mine to (pluss Natasha). Bare ikke gi for store doser og varier mye. Også viktig å huske på å trene veldig korte økter, en to måneder gammel valp har ikke konsentrasjon og blir veldig fort sliten. Lykke til!Phu, endelig ferdig!!! NÅ håper jeg dere er fornøyde as!

6 kommentarer

Linda Svendsen

02.05.2013 kl.18:12

Jeg bor i Vik hele sommeren jeg (eller Vangsnes da, 10 min unna, fortsatt Vik kommune) så det går jo helt klart an å få til :) Hadde vært morro!!

Morro å lese svarene på alle spørsmålene forresten, interessant!

Marte og Sharko

03.05.2013 kl.08:41

Så bra svar :) Det er ihvertfall ingen tvil om at hund er en STOR del av livet ditt :) Casper var skikkelig nydelig da <3
Linda Svendsen: Uuuh så gøy!! Vet godt hvor Vangsnes er også, så det er null problem:) Det må vi få til!

Så hyggelig å høre, var litt av en jobb å svare:p
Marte og Sharko: Tusen takk, det tok tid altså..:p
Hehe så bra du har fått inntrykk av det, det er absolutt et riktig inntrykk! Hund blir bare mer og mer en livsstil for meg føler jeg:D

Ikke sant^^ Han var kjempefin! Savner han veldig, men han har heldigvis fått et flott hjem hos de nye eierne og lever et liv i sus og dus<3

Marte og Sharko

03.05.2013 kl.11:20

Det er bra og veldig godt for deg å vite at han har det bra :)
Marte og Sharko: Veldig godt å vite det:)

Skriv en ny kommentar

hits