Det stoppende håndsignalet

Det stoppende håndsignalet er noe av det beste jeg har lært hundene mine, og vi bruker det opptil flere ganger daglig i mange ulike situasjoner. Det fungerer så bra!

Det stoppende håndsignalet er veldig kort fortalt en måte og "stopphånd" som forteller hunden at han ikke trenger bry seg, at han skal la noe være i fred, eller at man ønsker at hunden skal slutte med noe. Selv bruker jeg håndsignalet veldig mye, f.eks. når jeg skal reise meg og gå et annet sted inne i hybelen og ønsker at hundene skal bli liggende og slappe av, men også når jeg ikke vil ha de så nært meg (f.eks. når jeg spiser og vil ha maten min i fred) og når hundene blir for masete eller når de bjeffer.

Målet med håndsignalet er at hunden skal slutte med noe den gjør eller forholde seg rolig i ulike situasjoner, kort sagt så bety det "forhold deg rolig" eller "slutt/la det være". Det kan brukes når du splitter en situasjon (går mellom hunden og det som uroliger den), når det ringer på døra, og når hunden tygger på noe den ikke skal tygge på. Det kan også være veldig praktisk å ha innlært ett stoppende håndsignal når du går ut av rommet og vil at hunden skal bli igjen eller når du går fra hunden i bilen. 


Det stoppende håndsignalet i bruk

Det stoppende håndsignalet er en trygg, sikker og god måte å vise hunden at du tar ansvaret, og det forhindrer også at hunden stresser seg opp og føler den må være på vakt ved bevegelser. Meningen med håndsignalet er at man får vekk uønska adferder. Det gjør man ved at man ignorerer en adferd og ikke lar hunden få resultat på det den prøver å oppnå, håndsignalet er ikke ment som et "nei"-signal. Hundens puls øker betraktelig bare ved at du reiser deg fra sofaen, men med ett innlært håndsignal vil dette være med på å gi hunden din et mindre «behov» for å følge med og passe på alt som skjer. Hunden din vil bli roligere. Dessuten så vil du slippe å ha hunden diltende etter deg rundt i hele huset, f.eks. når du skal småting som å hente et glass vann.

Oliver hjalp meg å demonstrere i dag. Jeg satt tilfeldigvis med kamera i hendene og planla hvordan jeg skulle vise håndsignalet i bruk inne, da han plutselig kom bort, så på meg med et dovent blikk og venta på en invitasjon til sofakos. Jeg greip sjansen:


Jeg gir han håndsignalet...


Han snur...


Og går rett og slett bort og legger seg et annet sted. Flinke gutten min! Så enkelt var det og så raskt ble det slutt på masinga. Det er nesten magi. 

I tillegg til å gi hunden håndsignalet, kan det også være lurt å dempe hunden, f.eks. gjespe og snu hodet til siden. Det gjør jeg veldig mye, spesielt til Oliver. Hvis hunden tigger ved bordet, pleier jeg å fjerne all usikten hunden har til maten min ved å fullstendig skjerme, men også her kan håndsignalet fungere utmerket. Til Oliver bruker jeg ofte å kombinere begge deler, da han pleier å legge snuten på bordet og tigge enda mer, mens Mali har nok med et håndsignal før hun går gir seg.

Hvordan lære det inn da? Man kan starte helt enkelt med å vise håndsignalet hver gang man går for å sette på tv'n, henter et glass vann eller gjør andre småting som er "meningsløse" for hunden. Det er viktig at du viser håndsignalet FØR du reiser deg og at du gjør det HVER gang (systematikk er viktig ved innlæringen). Hvis hunden følger etter deg så ignorerer du den, overse totalt og unngå øyekontakt (ikke se på hunden i det hele tatt). På et tidspunkt vil hunden skjønne at det ikke skjer noe likevel og etter en stund gidder ikke hunden å følge etter deg når du reiser deg for sånne "småærend". Hunden vet at du kommer tilbake og føler ikke det samme behovet for å måtte passe på hvor du er og hva du gjør. Du sier rett og slett fra til hunden at han ikke trenger å være med på akkurat det her. Etterhvert (når det er godt innlært, vel å merke) kan man også bruke håndsignalet når man går ut av huset og hunden skal være alene. Men ta det gradvis, ikke start med å være fem timer borte første gangen.

Når du reiser deg for å gå blir hunden ofte usikker og utrygg på hva du skal, med et litt sånn "hva skjer nå? Hva skal vi?"-uttrykk. Et innlært håndsignal derimot tar bort mye adrenalin og gjør hunden roligere og mer avslappa. Når det gjelder ting som masing o.l. og du bruker håndsignalet, anbefaler jeg at du samtidig gjesper en gang, snur hodet til siden og fryser i den posisjonen til hunden går vekk. Å dempe hunden kan også være veldig smart og effektivt i flere situasjoner.

Det stoppende håndsignalet er effektivt, nyttig og et utrolig bra hjelpemiddel som jeg anbefaler på det sterkeste!

14 kommentarer

Synne

13.01.2013 kl.19:39

Så flink !

Sheltielife

13.01.2013 kl.19:50

Så smart dette virket! :D Kan du lage et innlegg om hvordan man lærer det inn? Dette kunne virkelig vært nyttig å ta i bruk for begge hundene! :)

- Hanne

Linda Svendsen

13.01.2013 kl.20:13

Smart! :) Dette må læres inn når valpen kommer i hus! :)

Eurasiermusher

13.01.2013 kl.20:25

hahaha DET trynet <3 <3 søøøøt
Sheltielife: Ja, det er kjempesmart og ikke minst utrolig nyttig!:D Jeg tror jeg bare svarer deg her jeg, og så putter jeg svaret inn i innlegget også. Det er nemlig ikke så avansert.

Man kan starte helt enkelt med å vise håndsignalet hver gang man går for å sette på tv'n, henter et glass vann eller gjør andre småting som er "meningsløse" for hunden. Det er viktig at du viser håndsignalet FØR du reiser deg og at du gjør det HVER gang (systematikk er viktig ved innlæringen). Hvis hunden følger etter deg så ignorerer du den, overse totalt og unngå øyekontakt (ikke se på hunden i det hele tatt). På et tidspunkt vil hunden skjønne at det ikke skjer noe likevel og etter en stund gidder ikke hunden å følge etter deg når du reiser deg for sånne "småærend". Hunden vet at du kommer tilbake og føler ikke det samme behovet for å måtte passe på hvor du er og hva du gjør. Du sier rett og slett fra til hunden at han ikke trenger å være med på akkurat det her. Etterhvert (når det er godt innlært, vel å merke) kan man også bruke håndsignalet når man går ut av huset og hunden skal være alene. Men ta det gradvis, ikke start med å være fem timer borte første gangen.

Når du reiser deg for å gå blir hunden ofte usikker og utrygg på hva du skal, med et litt sånn "hva skjer nå? Hva skal vi?"-uttrykk. Et innlært håndsignal derimot tar bort mye adrenalin og gjør hunden roligere og mer avslappa. Når det gjelder ting som masing o.l. og du bruker håndsignalet, anbefaler jeg at du samtidig gjesper en gang, snur hodet til siden og fryser i den posisjonen til hunden går vekk. Å dempe hunden kan også være veldig smart og effektivt i flere situasjoner.

Da var det kanskje litt lettere å forstå? Lykke til!:D Gleder meg til å høre hvordan det går, og så må du bare spørre om du lurer på noe:)
Linda Svendsen: Ja, det må du gjøre:) Hvilken rase og når du skal ha valp? Spennende!
EurasierDennis: Hehe, jaa^^ Han har sine sjarmis-tryner<3

Sheltielife

13.01.2013 kl.21:32

Tuuusen takk! :D Dette skal vi jaggu prøve! Kjempeintressant! :)

- Hanne
Sheltielife: Bare hyggelig!:) Så bra!

Fotogal

15.01.2013 kl.11:03

Dette tenkte jeg å lære hunden i fjor, men kom aldri så langt at jeg fikk prøvdt det ut! Men dette må vi prøve nå!!:-)
Fotogal: Ja, det må dere få til:)

Ingeborg

31.07.2013 kl.15:58

Så utrolig flott blogg og så kjempeflink du er med hundene Beate!:) jeg pleide å lese bloggen mye før men nå er det en stund siden, kjempegøy da å lese alle oppdateringene og det ser jo bare ut som dere har det kjempe flott sammen:D kjempe flott tips med det stoppende håndsignalet! Molly kan noe som ligner og dette er kjempe greit:D dette er favorittbloggen:DD
Ingeborg: Tusen takk skal du ha!!:) Utrolig hyggelig å høre! Håper alt står bra til med deg og Molly:)

Ingeborg

02.08.2013 kl.13:24

Ja vi har det kjempe fint:)) håper der alle har det supert:D

Skriv en ny kommentar

hits